Despre vertij, ameteala si instabilitate cu dna dr Ioana Voda

 • testare nistagmus spontan
 • testare indice de fixatie oculara
 • testare nistagmus provocat – test vibrator, test- HST- head shaking test
 • teste postural- Romberg, Fukuda
 • testare Dix Hallpicke – pentru vertij de pozitie
 • probe cinetice
 • verticala subiectiva
 • probe pendulare
 • probe calorice
 • posturografie dinamica computerizata
 • repozitiii si reeducare vestibulara

Click aici pentru a citi articolul din Revista FORMULA AS, nr. 1070 (19), 23-30 Mai 2013

Click aici pentru a citi articolul complet despre vertij, instabilitate si ameteala


 

Ce este vertijul?

Vertijul reprezinta senzatia de invartire, rotire a mediului in jurul omului sau a omului insusi, fiind caracteristica patologiei de canale semicirculare din urechea interna, din labirintul vestibular.

Se diferentiaza de ameteala, instabilitate, dezechilibru prin cauzele ce-l produc: mai mult de cauza centrala, si de tendinta la laterodeviatie, senzatie de scufundare, plutire, mers pe vata- de cauza saculara, utriculara. Multi pacienti asociaza cuvantul vertij cu zgomotele in urechi numite si acufenele/ tinitus. Acestea sunt caracteristice cohleei, sau patologiei lichidului endolimfatic- hidropsul endolimfatic, boala Meniere.


Sindromul vestibular poate fi:

 

1. Sindrom vestibular central

Cauzat de diverse tumori, accidente cerebrale, rupere de anevrisme, ischemii tranzitorii.
Simtomatologia acestuia este asociata cefaleei, varsaturilor in jet, dizartriei, parezelor,cascat, paresteziilor, apare si ameteala intensa (nu neaparat rotatorie).
Frecvent, simtomatologia rotatorie apare in ischemiile teritoriului bazilar, cerebelos, trunchi cerebral, mimand o neuronita vestibulara , vasculara sau inflamatorie/ a frigore, zosteriana, etc.
De aceasta patologie se ocupa neurologul, ajutat de imagistica, de contextul aparitiei bolii acute, de semnele clinice si de comorbiditati.

 

2. Sindrom vestibular mixt

Cel mai frecvent apare pentru varsta a treia- presbivestibulia, dar si migrena vestibulara- entitate deja acceptata international, este la limita dintre neurologie si ORL, necesita o colaborare stransa intre cele 2 specialitati, pentru binele pacientului.

 

3. Sindrom vestibular periferic pur

Atunci cand vertijul este strict pozitional, VPPB, de scurta durata- secunde, repetitiv, reproductibil, cand nu se asociaza cu nici o simtomatologie, fara greata, fara varsaturi.
Diagnosticul se pune prin lipsa unui nistgamus spontan. Acesta putand fi obtinut prin provocarea unei crize in pozitia culcat, Dix Hallpicke.
In urma crizei provocate vom obtine un nistagmus:
• rotator- stang orar/ geotrop- pentru canalul posterior stang
• rotator antiorar, drept pentru canalul posterior drept
• pur orizontal geotrop pentru canalele orizontale si inferioare pentru canalele anterioare

Daca se repeta manevra de provocare a vertijului, criza devine mult mai slaba, pana la epuizare, ca si nistagmusul ce este epuizabil, acesta se va opri in cateva secunde.
Acest nistagmus dezvaluie existenta unui nor de otoliti plecati din utricula in diverse canale sau pe cupula- bratul scurt al canalului, deosebind doua entitati- canalolitiaza si cupulolitiaza. Asemanatoare ca simtomatologie, doar ca nistagmusul este ageotrop, lung in cazul unei cupulolitiaze, cu un vertij mult mai pronuntat.
Repozitia se poate face in mai multe moduri, depinzand de practica medicului curant, de greutatea pacientului, varsta acestuia, rigiditatea pacientului. De multe ori, se alterneaza manevrele- Semont, Eplay, Brandorf, barbeque, pana la obtinerea unei crize de repozitie, cu schimbarea sensului nistagmusului initial.
Aceasta schimbare de sens ne semnalizeaza corectitudinea repozitiei, adica ajungerea otolitilor inapoi in Utricula.


Boala Meniere

Cu clasica triada- hipoacuzie neurosenzoriala pe frecventele grave, acufene si ameteala/ instabilitate/ dezechilibru/ nu neaparat vertij rotator- este o hiperpresiune endolimfatica ce poata irita initial epiteliul senzorial, acusticovestibular- cu nistagmus iritativ de partea urechii bolnave.
In stadii avansate, se ajunge la distrugerea labirintului cu manifestari sub forma unui nistagmus de parte opusa urechii afectate.
In aceste doua cazuri, doar probele functionale pot pune un diagnostic corect al stadializarii si localizarii leziunii vestibulare.

Aceste probe functionale(probele calorice si rotatorii) vor genera:
• hiperexcitabile in stadiu iritativ
• hipovalenta cu areflexie sau hiporeflexie pe urechea bolnava, in stadii avansate.

 

Nu exista tratamente medicamentoase decat in crize, pentru cateva zile.
Reeducarea vestibulara, exercitiile, schimbarea modului de viata, miscarea, regim igienodietetic sanatos sunt o alternativa sigura, dovedita fata de tratamentului cronic cu medicamente vestibuloplegice.


Neuronita vestibulara acuta a frigore, inflamatorie, sau vasculara

Aceasta reprezinta o inflamatie acuta a nervului vestibular, a intregului nerv sau doar al unui ram – posterior de exemplu, ce inerveaza doar canalul posterior si sacula, cu simptomatologie mai mult sau mai putin violenta.
Se manifesta printr- un mare vertij rotator, lung, peste 1 ora, pana la 1 zi, ce nu se opreste la incetarea miscarilor capului.Este insotita de greata, varsaturi si mare instabilitate ce poate dura de la cateva zile la 1-2 saptamani.
In prima faza se observa un mare nistagmus inepuizabil, grad III, secusa rapida de parte opusa urechii lezate, nemodificabil indiferent de pozitia pacientului, cu laterodeviatia corpului-Fukuda, de partea lezata, a urechii bolnave. Probele calorice si rotatorii arata areflexie de parte lezata, punand diagnosticul de leziune periferica.
Testul de fixatie oculara- ce micsoreaza nistagmusul- viteza lui si HIT- Head impuls test intaresc diagnosticul de leziune periferica.
Se trateaza perfuzabil sau oral cu cortizon, vasodilatatoare, antiemetice, pana la remiterea crizei, recuperare cu exercitii imediate, din a 2 a zi. Reeducare vestibulara, cu anularea cat mai rapida a nistagmusului spontan restant, permite recuperare, in general, in maximum 1 saptamana.

Patologiile vestibulare cronice, nediagnosticate corect, generate de inegalitatile intre urechi, – vechi vertije rotatorii de pozitie, nerepozitionate corect, cu hiperexcitabilitati, sau hipovalente unilaterale cronice, supramedicate cu medicamente vestibuloplegice -ce au amortit simptomatologia, dar nu au egalizat urechile, nu au compensat vestibulul bolnav, determinand si o instabilitate sunt o mare problema pentru pacientii ametiti, dar si pentru medicii curanti si neurologi.

Acestia observa ca medicatia cronica nu vindeca simtomatologia.
Problema apare si in cazul ORL istilor, care cu o aparatura adecvata pot descoperi vestibulul afectat, dar nu continua recuperarea pacientului pana la o compensare totala, definitiva.


Preventie

Putem preveni bolile vestibulare traind sanatos, mancand sanatos, fara exces de tigari, cafea, alcool, calculator, miscandu- ne zilnic corpul, gatul, capul, facand miscarile normale unei fiinte bipede- asa cum ne-a lasat Dumnezeu pe Pamant.
Putem preveni vertijul traind fara acceleratii foarte mari, deceleratii, sarituri cu 2G, 3G, sporturi extreme, fara sa ne intepenim capul si corpul la birou in fata unui monitor pentru 8-10 ore si sa ne relaxam acasa tot in fata unui computer. Putem preveni vertijul si facand profilaxia devitaminozei D si a osteoporozei la varstnici.

 

Nova Globului – 021.325.44.22 / 0786.485.907

Formular de contact

Completati formularul de contact si vom raspunde solicitarii dumneavoastra in maxim 24 de ore. Daca este posibil oferiti detalii suplimentare despre solicitare in mesajul dumneavoastra. Va rugam sa lasati si un nr de telefon pentru a putea fi contactati in cazul in care doriti o programare.

Numele Dumneavoastra (Necesar)

Email (Necesar)

Subiect

Mesajul Dumneavoastra