Vertij paroxistic pozițional benign de canal semicircular – Caz clinic
În acest caz de Vertij Paroxistic Pozițional Benign de Canal Semicircular Posterior Stâng s-a stabilit diagnosticul şi s-a efectuat repoziţie pe T.R.V.
Pacienta O.C., în vârstă de 30 ani, din Cluj, cu diagnosticul de Vertij Paroxistic Pozitional Benign pluricanal pe fond de Hipovitaminoza D. Crizele de vertij rotator au avut un debut brusc, dimineata la trezirea din somn. Pacienta s-a prezentat in urgenta unde I s-a administrat tratament perfuzabil cu usoara ameliorare dar fara remiterea simptomatologiei. A prezentat de atunci crize repetitive de vertij cu afectarea calitatii vietii. A fost la mai multe consulturi neurologice si ORL de rutina fara un rezultat favorabil. Pacientei i s-au facut si repozitii otolitice dar tot fara disparitia simptomatologiei. La o dozare de vitamina D s-a depistat o carenta importanta.
În acest caz s-au facut repetate manevre de repoziție otolitică tehnicile Semont și Epley, fără rezultat.
După mai multe repoziții pe scaunul TRV s-a constatat remiterea simptomatologiei și îmbunătățirea semnificativă a calității vieții pacientei.
Forța de acțiune este mult mai mare decât în cazul repoziției clasice si se pot efectua repozitii pentru mai multe canale semicirculare in aceiasi sedinta, motiv pentru care prezintă o eficiență crescută în cazurile refractare, adaptându-se specificului pacientului. De asemenea există și o precizie mai mare a diagnosticului.
Pe scaunul TRV se pot executa cu uşurinţă manevre de repozitie în poziţii extreme, nefiziologice, cu localizarea exactă a otoliților deplasaţi şi tehnici foarte exacte de repoziţionare otolitică, chiar şi pentru pacienţii greu deplasabili, rigizi, imobili, vârstnici, supraponderali, cu patologii de coloană vertebrală sau în cazurile posttraumatice.
Dr. Alexandra Pop, medic ORL, Clinica Nova Explorări ORL