SASO – Sforait – Apnee (oprirea respiratiei in somn)

SASO= Sindrom Obstructiv de Apnee in somn – sforait

Apneea de tip obstructiv (SASO) se caracterizeaza prin lipsa fluxului la nas si gura pe o durata mai mare de 10 secunde insotita de efort respirator In timpul somnului se produce bascularea posteriora a limbii si valului palatin ce vin in contact cu peretele posterior faringian si determina ocluzia (inchiderea fluxului de la nivelului) nasului si orofaringelui. Fenomenul este urmat de apnee cu scaderea presiunii oxigenului si cresterea presiunii CO2 urmata de microtrezire. Acesta determina deschiderea cailor aeriene superioare cu hiperventilatie , scaderea PCO2 si diminuarea efortului ventilator cu readormire.

Cele mai frecvente cauze ale sforaitului simplu sunt deviatiile de sept nazal, rinite, rinosinuzite cronice, netratate, hipertrofie de amigdale palatine, sau de baza de limba, hipertrofie de lueta(omusor foarte lung)asociate cu crestere in greutate- ingrasare excesiva-acumulare de tesut grasos la nivelul gatului si ale structurilor sale- ce vor vibra mult mai mult.

Care sunt consecintele acestor fragmentari ale somnului?

  • La debutul apneei se produce stimularea parasimpaticului ce determina bradicardie si tulburari de ritm cardiac. La sfarsitul apneei, datorita hipoxiei se produce stimularea simpaticului cu tahicardie, activarea sistemului renina – angiotensina – aldosteron cu cresterea valorilor tensionale.
  • Acest joc stimulare simpatic – parasimpatic determina in timp:
  • Sindromul metabolic caracterizat prin: cresterea rezistentei la insulina, scaderea secretiei de hormoni anabolici, alterarea tonusului central serotoninergic este tot consecinta a apneei in somn si determina in timp: obezitate cu agravare SAS, hipertensiune arteriala, diabet zaharat si hiperlipidemie.
  • De asemenea fragmentarea somnului determina hipersomnolenta diurna si tulburari neuropsihice.

Tratamentul SASO este indicat in urmatoarele conditii:

Masuri igienodietetice: corectarea greutatii corporale, evitarea consumului de alcool, sedative si hipnotice, normalizarea somnului si modificarea pozitiei corpului in timpul somnului;

Tratamentul ORL al afectiunilor descoperite, ce au rol major in SASO vor fi rezolvate prin inlaturarea pe cat se va putea a cauzelor majore obstructive.- exemplu –tratamente medicamentoase pentru rinite, rinosinuzite cronice, faringite, laringite cronice cu boala de reflux, tratamente cu rhinolight pentru rinite alergice, dependete de picaturi vasoconstrictoare, precum si tratamente de mica chirurgie interventionala cu sau fara radiofrecventa – interventii la nivelul septului nazal, mucotomii, turbinectomii, adenoidectomii, uvulo-veloplastii,etc.

Tratamentul specific 

(a)nCPAP – insuflarea prin fosele nazale, de aer cu presiune, prin intermediul unei interfete (masca nasala sau faciala) etansa cuplata la un aparat cu rol de compresor. Presiunea cu care se introduce aerul trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea preveni obstructia faringiana si a induce suprimarea apneilor. La pacientii cu insuficienta respiratorie, dependenti de oxigen, circuitul dispozitivelor pemite si administrarea de oxigen.

(b)Tratament protetic– avansarea temporara a mandibulei sau a limbii pe perioada somnului folosind ortezele orale constituie o metoda adecvata de a mentine un pasaj aerian superior favorabil.

Nova Globului – 021.325.44.22 / 0786.485.907

 

Formular de contact

Completati formularul de contact si vom raspunde solicitarii dumneavoastra in maxim 24 de ore. Daca este posibil oferiti detalii suplimentare despre solicitare in mesajul dumneavoastra. Va rugam sa lasati si un nr de telefon pentru a putea fi contactati in cazul in care doriti o programare.

Numele Dumneavoastra (Necesar)

Email (Necesar)

Subiect

Mesajul Dumneavoastra