Rinitele si rinosinuzitele alergice

Rinita alergica este o boala inflamatorie a mucoasei nazale si a sinusurilor paranazale, care se dezvolta si este intretinuta de factori alergici.

Rinita alergica este boala alergica cea mai frecventa, care afecteaza circa 10-20% din populatie. În ultimii ani, în special în tarile industrializate, aceasta boala are o rata de crestere accelerata. Secolul XXI. este supranumit si secolul alergiei.

Rinita alergica nu este o boala grava, dar simptomele ei neplacute pot deteriora în mare masura calitatea vietii. La 20% din cazuri se asociaza si tulburari respiratorii de tip astmatic.

Recunoasterea rinitei alergice

Cel putin una dintre simptomele specifice persista mai multe zile pe saptamâna, una sau mai multe ore pe zi. În functie de sezonalitatea si durata actiunii alergenului asupra mucoasei nazale, care va produce reactia alergica imflamatorie, deosebim rinita alergica perena (simptomele persista pe tot parcursul anului) si rinita alergica sezoniala (simptomele sunt prezente câteva saptamâni sau luni). Cea din urma este prezenta de obicei primavara, vara si toamna timpurie si se numeste febra fânului, termen utillizat (incorect) pentru definitia rinitei alergice ca atare. Simptomele nu sunt totdeauna severe, dar este indicat ca bolnavul sa consulte un medic specialist, deoarece în cazul rinitei alergice asocierea astmului bronsic se constata de 3-6 ori mai frecvent decât în populatia care nu sufera de rinita alergica.

Când trebuie sa ne gândim ca simptomele sunt provocate de alergie:

  • În familie s-au înregistrat îmbolnaviri alergice
  • În cazul primului copil sunt mai frecvente îmbolnavirile alergice
  • În cazul baietilor sunt mai frecvente îmbolnavirile alergice
  • Daca la bolnav s-au înregistrat în prealabil alte îmbolnaviri alergice
  • Simptomele sunt legate de o anume activitate (ex. munci agricole)
  • Simptomele apar în acelasi anotimp sau/si sunt legate de un anumit loc (ex: casa veche)

În tara noastra pentru aparitia rinitei alergice sezonale cel mai frecvent sunt raspunzatoare polenurile diferitelor pomi, ierburi, flori si buruieni. Plantele anemofile produc cantitati mari de polenuri de mica greutate care provoaca simptome alergice la persoanale sensibile. Polenurile sfreice ale plantelor anemofile sunt de dimensiunile 15-20 µm. Aceste polenuri în cazul conditiilor meteorologice favorabile lor: timp secetos, vânt, se raspândesc la distante mari de la planta de origine provocând simptome alergice în masa. În România se pot destinge 3 sezoane de polenuri

Sezonul de primavara ( “sezonul de arbori” ): polenul de alun, ulm, arin, salcie, dureaza aproximativ din 1 februarie pâna în 30 Aprilie. Debutul înfloririi acestor arbori este destul de variabil dar deobicei acesta se situeaza la începutul lunii martie.

Sezonul verii timpurie ( “sezonul ierburilor” ): pajisti cereale 1 mai- 31 iulie. În perioada amintita apar polenurile ierburilor, a cerealelor, buruienilor si unele polenuri a arborilor târzii (salcâmul, teiul) înfloriti.

Sezonul sfârsitului de vara si toamna ( “sezonul buruienilor”): polenuri de ambrozie, pelin, urzica, patlagina 16 iulie- începutul lunii octombrie

Severitatea simptomelor alergice depinde în mare masura de concentratia actuala a polenului, dar este influentata si de factori nespecifici (ex. poluarea aerului, starea fizica si psihica a pacientului.)