Raul de masina
RĂUL DE MAȘINĂ
Ai rău de masina când nu conduci? Sunt mai multi din familie care au rău de masina- copii, frati, părinti? Simțiți vigilență redusă, căscat excesiv, vedere încețoșata, transpirații reci, greață și amețeală atunci când ești pasager într-o mașină, când citești sau folosești un telefon/ tableta, într-un vehicul în mișcare sau când șofezi noaptea, la trecerea prin tuneluri? Suferi de rău de mașină, medical se cheama kinetoza- răul de miscare fiind frecvent si familial. Persoana de lângă tine care sofeaza se poate simți perfect, dar ție îți este rău și-ți vine să vomiți.
DE CE?
Răul de mașină este un tip de rău de mișcare ce apare atunci când creierul primește informații contradictorii de la analizatorii cu ajutorul cărora ne ținem echilibrul:proprioceptiv (mușchi, articulații, receptori de presiune), vizual (ochi), vestibular (urechea internă). De exemplu, atunci când te afli pe bancheta din spate a unei mașini, citind o carte, sistemul vizual nu percepe mișcarea, corpul se află în repaus, însă, sistemul vestibular detectează mișcarea mașinii și astfel apare un conflict senzorial de tip vizual-vestibular.
CE SĂ NU FAC DACĂ AM RĂU DE MAȘINĂ?
Vă propunem să NU urmați un tratament medicamentos, doar simptomatic. Pot apărea reacții adverse, cauza nu este tratată și sunt înhibați neuronii din nucleii vestibulari, astfel creierul nu se mai poate baza pe funcția de echilibru a urechilor interne.
CE SĂ FAC DACA AM RĂU DE MAȘINA?
Să veniti la noi, sa verificăm simetria urechilor si sa tratam cauza, fara pastile un 5-10 ședinte de 1/2 de ora. Ședințele de realitate virtuală sunt esențiale.
Realitatea virtuală creează pentru pacient un mediu realist, o expunere progresivă și structurată la mișcarea vizuală care provoacă simptome, astfel se reduce dependența vizuală și se diminuează senzațiile vegetative de greață, panică, transpirații reci, salivație excesivă, ceea ce poartă numele de desensibilizare cerebrală și adaptare. Desensibilizarea cerebrală se realizează prin supunerea organismului la stimuli deranjanți-expunerea la traficul rutier, serpentine, șofat în timpul nopții, în tuneluri, lângă autocamioane, în condiții meteorologice nefavorabile-ploaie, cu ștergătoarele pornite.
Softurile de realitate virtuală ne permit experimentarea acestor medii. Terapia cu realitate virtuală, asociată cu exerciții de simetrizare vestibulară și expunere optokinetică duc la efecte pozitive și de durată încă de la primele ședințe.
NU-ȚI FIE TEAMĂ CĂ ÎNAINTEZI PREA ÎNCET. TEME-TE DACĂ TE OPREȘTI!
Vechii greci și romani știau despre răul de mișcare. Chiar și NASA a cercetat acest fenomen. Dacă aveți această suferință comună, faceți parte dintr-o suferința antică.
Aveți încredere, pentru că există modalități de a o preveni sau trata, astfel încât să vă bucurați de călătorii cât mai plăcute!
Va asteptam cu drag!
Raluca Ralea, Fizioterapeut – Clinica Nova.