Cum ne ferim copiii în sezonul gripal?
Suntem în sezonul rece și ne confruntăm cu un nou val gripal. Cei mai expuși la riscul complicațiilor sunt copiii sub 2 ani și mai ales cei sub 6 luni, aceștia neputând fi vaccinați.
Este indicat să vă feriți de spațiile închise și supraaglomerate. Trebuie să evitați aceste spații, dar puteți ieși cu sugarul afară.
Igiena este importantă, mâinile trebuie mereu spălate, iar dacă ați folosit mijloace de transport în comun, utilizați măcar un dezinfectant pe bază de alcool înainte de a veni în contact cu copilul. Când intrați în casă schimbați-vă de haine și încercați să limitați contactul sugarului cu frații, mai ales dacă aceștia vin din colectivitate sau sunt răciți.
Alăptarea este benefică și asigură sugarului protecție imunitară. Nu mergeți la urgențe dacă copilul are semnele banale ale unei viroze. Din cauza timpului de așteptare și a persoanelor bolnave din jur, sunt mai mari șanse să ia un virus gripal.
Cum se manifestă gripa și când merg la spital?
Debutul gripei este zgomotos și brutal: febră mare, oboseală, apatie, cefalee și dureri musculare, nas înfundat și tuse. Febra, în cazul gripei, este rezistentă la antitermice gen paracetamol și ibuprofen. La majoritatea copiilor, mai ales la cei mai mari de 5 ani, se manifestă asemenea unei viroze banale. Nu trebuie să ne speriem. Tratăm copilul simptomatic cu antitermice și vasoconstrictoare nazale și așteptăm să treacă.
Nu dăm antibiotice din proprie inițiativă sau aspirină, din cauza posibilelor complicații. Copilul e contagios pe toată perioada episodului gripal.
În cazul în care febra mare este persistentă, copilul este somnolent și apatic, trebuie mers la spital.
La fel ca și în cazul antibioticelor, antiviralele se administrează numai la recomandarea medicului.
Ce fac în cazul virozelor respiratorii banale sau a otitei?
Virozele respiratorii banale se manifestă adesea prin obstrucție nazală însoțită de rinoree anterioară și posterioară (mucii care curg pe gât în jos și pe care copilul îi tușește), tuse, febră nu foarte mare și, de multe ori, se poate asocia otita. Sezonul rece este și sezonul otitelor medii congestive, adică inflamația urechii medii (cea care se găsește în spatele timpanului).
Pentru otita medie determinante sunt inflamația virală, hipertrofia adenoidiană și secrețiile nazale.
Vegetațiile adenoide sunt prezente la toți copiii. Probleme apar doar atunci când acestea sunt de dimensiuni prea mari și obstruează deschiderea trompei lui Eustachio. Acest lucru se poate întâmpla, pe fond inflamator, în timpul unei infecții acute.
Atunci vor exista cronic secreții posterioare, copilul va respira pe gură, va sforăi, va dormi cu gura deschisă și va prezenta secreții în urechea medie sau, așa numita otită medie seroasă cronică.
Pentru un diagnostic exact, la CLINICA Nova Explorări ORL Cluj, facem impedansmetrie și endoscopie nazală, prin care vizualizăm “polipii” și măsurăm presiunea din urechea medie.
Cel mai important lucru, în prevenirea otitei, este curățarea secrețiilor nazale. Se pot folosi soluții saline sau ser fiziologic, aspiratorul nazal la sugari sau lavajul nazal cu ser fiziologic.
După curățare, se administrează vasoconstrictoare nazale, nu mai mult de 5 zile, iar în cazul secrețiilor abundente, verzi, se utilizează și picături ce conțin un cortizon și antibiotic.
Dr. Diana Coman, medic specialist ORL
La Clinica Nova Explorări ORL Cluj facem teste pentru copii, cu vizualizarea polipilor, a vegetațiilor și teste complexe de auz pentru cei mici. Videoendoscopiile și fibroscopiile pentru copiii mici se efectuează cu anestezie locală. Pentru control, faceţi o programare copilului dumneavoastră, la Clinica Nova Explorări ORL din Cluj, aflată la demisolul Spitalului de Recuperare, strada Viilor 46-50, telefon 0364.881.531, 0771.419.766. Puteţi folosi şi trimitere din partea medicului de familie. Clinica are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.