Realitate virtuala si Sedinte de Reeducare Vestibulara

   

Toate sindroamele vestibulare cronice – ameteli cronice , care nu s-au recuperat natural intr -o luna, au nevoie de sedinte de reeducare, de compensare a echilibrului cu cealalta ureche sanatoasa.

De regula, pacientul merge la medicul de familie, la neurolog, la neurochirurg, face investigatii costisitoare, multe RMN – uri, CT uri si nu de putine ori primeste tratamente gresite, cu medicamente blocante – cum e betahistina si cinarizina, care ii incetinesc recuperarea.

Greseala, in acest caz, este faptul ca medicamentele actioneaza bilateral (atat pe urechea bolnava, cat si pe cea sanatoasa), ceea ce duce in timp la disfunctii ale ambelor sisteme interne de echilibru, de multe ori iremediabile.

In cele mai multe cazuri, problemele de echilibru pot fi rezolvate prin cateva sedinte de reeducare vestibulara. Sunt pachete de 5 sedinte/ 10 sedinte, in care se lucreaza personalizat cu pacientii dupa ce au fost diagnosticati la noi in clinica.

Pacientii sunt ajutati sa se vindece rapid, lucrand si stimuland urechile la viteze mari – obtinandu-se o recuperare rapida si totala in cazul afectiunilor acute/recente. Pentru afectiunile cronice se intine o compensare corecta, cu simetrizarea functiei urechilor (lucru neobtinut in cazul tratamentelor cronice cu medicamente). De aceea devizia noastra este vertij fara pastile.

Noi nu tratamn boli, ci pacienti. Fiecare pacient are tratament personalizat – ce i se potriveste doar lui.

 

Echilibrul static – se compenseaza rapid, natural sau cu ajutorul unor exercitii ce putem sa le facem acasa.

Echilibrul dinamic – mersul, miscarile bruste ale capului, ale corpului- aplecari , ridicari si rotatii – se compenseaza foarte rapid si total in primele 15-30 zile de la declansarea afectiunii. Cronicizarea se instaleaza la cei care capata strategii de evitare- in sensul ca nu mai fac anumite miscari, devin ca niste roboti, nu se apleaca, nu mai ies din casa. In final aceasta cronicizare duce la frica, anxietate, panica- deci la patologii psihiatrice.

Urechile noastre interne sunt precum senilele unui tanc. Daca o senila nu mai functioneaza corect – atunci tancul este destabilizat. Rolul nostru este de a descoperi boala sau disfunctia si de a simetriza – a repara tancul.

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII

Caz clinic – Clinica Nova Explorări ORL

Pacientă în vârstă de 48 ani se prezintă la clinică cu instabilitate, vertij rotator, greaţă, vărsături şi plenitudine auriculară.

În urma testelor efectuate în clinică, pacienta a fost diagnosticată cu deficit vestibular periferic stâng-areflexie canal semicircular orizontal stâng, cu nistagmus spontan drept grad 3 evidenţiat prin Step test Rotation şi vHIT.

Posturografia dinamică computerizată a arătat un deficit somestezic şi vestibular mare. În urma testelor s-a stabilit o strategie terapeutică de simetrizare şi compensare prin şedinţe de reeeducare vestibulară alături de kinetoterapeuţii noştri.

Pacienta a urmat 10 şedinţe de reeducare vestibulară unde a fost stimulată funcţia vestibulară a urechii interne prin diferite exerciţii realizate pe platforma instabilă cu şi fără perna. Printre aceste exerciţii se enumeră: mers pe perna cu ochii deschişi, mers pe pernă cu mişcări ale capului spre stânga şi spre dreapta etc. În timpul exerciţiilor, pacienta a compensat, prin efortul crescut la stimulare optokinetica.

O altă metodă prin care am compensat semnificativ areflexia de canal semicircular orizontal stâng, cu nistagmus spontan drept de grad 3, a fost prin rotirea în scaunul rotator, în sens antiorar cu viteze mici, medii şi mari, cu fixare şi fără fixare, la toate cele 10 şedinţe de recuperare. În urma celor 10 şedinţe de reeducare vestibulară, se observă o evoluţie favorabilă cu recuperare vestibulară 100%, la posturografie dinamică computerizată.

Urmareste urmatoarele materiale pentru a afla mai multe detalii:

 

Servicii Medicale:

Teste Posturale:

 1. VERTICALA SUBIECTIVA (VS)
 2. PS- POSTUROGRAFIE STATICA
 3. PDC (Posturografie Dinamica Computerizata)

 

Teste Vestibulare:

 1. REPOZITIONARE MANUALA – ORICARE
 2. VNS-VIDEONISTAGMOSCOPIE
 3. VNG – Videonistagmografie (Oculomotricitate +PC Apa+SR)
 4. PROBE CALORICE AER – PC
 5. PROBE CALORICE CU APA
 6. OCULOMOTRICITATE MANUALA
 7. OCULOMOTRICITATE AUTOMATA
 8. SCAUN ROTATOR AUTOMAT
 9. SCAUN ROTATOR MANUAL
 10. SCAUN ROTATOR MANUAL CU BURST
 11. SCAUN TRV/ REPOZITIE MECANICA
 12. VHIT (VIDEO HEAD IMPULS TEST)
 13. oVEMP potentiale evocate miogenice vestibulare)
 14. cVEMP (potentiale evocate miogenice vestibulare)
 15. ASSR
 16. ABR
 17. ECochG (electrocohleografie)
 18. ABRIS
 19. AVD/VCOR (ACUITATE VIZUALA DINAMICA)