ORL-Vertij, ameteli, instabilitate si sindrom Meniere

In cateva clipe, ne fuge pamantul de sub picioare. Lumea isi pierde conturul si culorile se amesteca. Frica se instaleaza pe loc. Senzatia ca realitatea ne scapa de sub control. Un simptom cu care se confrunta milioane de oameni.

Un fenomen tot mai des intalnit, asa numitul sindrom vertiginos!

Din ce in ce mai multi oamenii se plang tot mai des in ultima vreme ca au stari inexplicabile de pierdere a echilibrului. Mai exact: ameteli, le fuge pamantul de sub picioare, se invarte casa cu ei, instabilitate, dezechilibru. Si nu numai in Romania.

In Germania, de exemplu, fenomenul a dus la aparitia unor ambulante speciale, care se deplaseaza la domiciliul pacientilor.

Asa este, ameteala a devenit un fenomen de care sufera o mare parte a populatiei, depasita in statisticile internationale doar de migrene si de dureri de cap. Ea nu este insa o boala. Ameteala este generata de disfunctionalitati ale organismului, de natura senzoriala. Ameteala poate aparea pe fond de oboseala, stres, scaderea glicemiei, la orice varsta si in orice moment al zilei. Astfel, in cazul unei ameteli cauzele pot fi multe, precum: anemia, tensiunea oscilanta, diabetul zaharat sau bolile febrile, dar si de suprasolicitari nervoase, cure de slabire, atacuri de panica etc.

Instabilitatea este o forma de dezechilibru, care se manifesta printr-o senzatie de plutire, de pierdere a directiei, care apare frecvent fara motiv. Apare in unele boli ale urechii interne si este declansata de dezorganizarea cristalelor de carbonat de calciu (sindromul otolitic). Otolitii nu mai informeaza corect creierul despre pozitia capului si a gatului si nici despre miscarile acestora. Acelasi lucru se intampla si in cazul unor boli ale coloanei vertebrale (scolioze, spondiloze), boli osteoarticulare (artroze de genunchi) sau in afectiuni grave – tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale.


Raul de miscare, o alta senzatie de ameteala si instabilitate

Este asociat cu greata sau chiar voma in cazul in care pacientul merge cu masina pe curbe cu barca,cu vaporul , ori daca se da in leagan sau alte mecanisme in miscare.

In sfarsit, vertijul este o iluzie de rotatie a corpului si a obiectelor din jur. In cele mai multe cazuri, este insotit de stari de voma si transpiratii reci. Cand apare fara o cauza anume, poate sugera o afectiune a aparatului vestibular, cauzata de viroze ori infectii, sau chiar probleme mult mai grave. Intre aceste probleme de echilibru este o mare diferenta iar tratamentul lor este diferit. In continuare, vom dezbate cu predilectie problema vertijului sau mai precis a sindromului vertiginos, care este de departe cea mai grava dintre afectiunile amintite, deoarece afecteaza negativ calitatea vietii si devine invalidant pentru pacient, care capata o anxietate ce ii influenteaza intreaga activitate.


Cauzele declansarii vertijului

Pe primul loc se afla traumatismele craniene. Persoanele care au suferit o lovitura puternica la nivelul capului pot dezvolta o leziune temporara sau permanenta a urechii interne, care determina tulburari de echilibru. Si infectiile virale cantonate la nivelul urechii interne pot cauza vertij, iar infectiile bacteriene severe pot sa duca la tulburari de echilibru, inflamatii ale nervului vestibular, cu ameteli de cap si vertijuri rotatorii de lunga durata (cateva zile), cu greturi, varsaturi si instabilitate prelungita.vertij-home

Diagnosticarea vertijului nu se face cu usurinta iar de multe ori pacientul primeste tratamente gresite, din cauza unor diagnostice eronate.

Pentru diagnosticare, la Clinica Nova efectuam teste performante, cu aparatura specializata. Din pacate, in toata tara exista doar doua laboratoare de diagnostic!

Pacientii cu tulburari de echilibru sunt supusi unui examen clinic complex, care ajuta la identificarea precisa a cauzei si a modalitatii de tratament.

Pacientii ne descriu senzatiile pe care le percep (tipul ametelii, durata, modul de debut), iar in functie de datele obtinute in urma anamnezei, alegem testele la care vor fi supusi.imagine vertij aparat 2

In scopul evaluarii echilibrului utilizam Posturograful Dinamic Multitest Equilibre – un aparat controlat de un computer, care are o platforma cu senzori de presiune.Prin intermediul acestor senzori de presiune si a softului cu care este prevazuta platforma pacientul este supus simultan la diferiti stimuli care-i provoaca senzatii de rotire, oprire brusca etc. Sunt culese date privind proiectia centrului de greutate, functia somestezica, vizuala si vestibulara a acestuia. Printr-o analiza computerizata a acestor date, se obtin informatii exacte referitoare la tipul dezechilibrului tulburarii vestibulare, vizuale, somatice sau mixte), a indicelui de instabilitate, a consumul energetic al pacientului pentru a-si mentine echilibrul.

Toate aceste informatii exacte permit stabilirea diagnosticului si a planului de reeducare.

Pacientul este supus si unor serii de teste vestibulare, care ofera medicului specialist informatii pretioase. In functie de rezultate, medicul va stabili diagnosticul si tipul tratamentului ori va indruma pacientul catre specialitatea medicala corespunzatoare afectarii lui (neurologie, oftalmologie, ortopedie).


Ce inseamna reeducarea vestibulara?

Toate patologiile despre care am vorbit necesita sedinte de reeducare, de compensare a echilibrului cu cealalta ureche sanatoasa.

De regula, pacientul merge la medicul de familie, la neurolog, la neurochirurg, face investigatii costisitoare si nu de putine ori primeste tratamente gresite, cu medicamente toxice, care ii incetinesc recuperarea.

Greseala, in acest caz, este faptul ca medicamentele actioneaza bilateral (atat pe urechea bolnava, cat si pe cea sanatoasa), ceea ce duce in timp la disfunctii ale ambelor sisteme interne de echilibru, de multe ori iremediabile.

In cele mai multe cazuri, problemele de echilibru pot fi rezolvate prin cateva sedinte de reeducare vestibulara.

 

Search

+