SFORAIT

SFORAIT

Ronhopatie = SFORAIT

Somnul este o stare care ocupă o treime din viaţă si reprezinta un proces activ şi dinamic ce declanşează un ansamblu de mecanisme fiziologice şi comportamentale complexe. Se însoţeşte de o modificare a majorităţii funcţiilor normale ale organismului, în special respiratorii şi cardiovasculare. Cand destabilizarea controlului neurologic al CRS produce colaps faringian, se favorizează apariţia tulburărilor respiratorii din timpul somnului (TRS) ce sunt:SFORAIT

  • sforăitul
  • sindromul de apnee în somn

Sforăitul (stertor) reprezinta zgomotul respirator ce apare în timpul somnului si poate fi determinat de vibraţia:

  • uvulei;
  • vălului palatin;
  • faldurilor de mucoasă faringiană redundantă, afectand aproximativ 50% dintre bărbaţi şi 30% dintre femei

RONHOPATIA (sforaitul) este o entitate clinică plurifactorială nou introdusă în literatura şi practica medicală de specialitate, caracterizată printr-o multitudine de semne, simptome şi sindroame care pot evolua de la forma cea mai uşoară – sforăitul simplu, până la forma cea mai gravă – sindromul de apnee obstructivă în timpul somnului, cu manifestări clinice foarte variate, cu evoluţie adesea benignă dar uneori cu complicaţii grave ce pot produce moartea subită. SFORAIT

Există o interdependenţă strânsă între ronhopatie şi bolile cardiovasculare, sforăitul reprezentând un factor de risc în declanşarea acestora.

Examenul clinic rinologic 

cuprinde inspecţia, palparea, narinoscopia, rinoscopia anterioară, rinoscopia posterioară, endoscopia rino-sinusală cu  tub rigid, sau cu tub flexibil, precum si explorarea permeabilităţii nazale prin rinomanometrie sau rinometrie acustică. Toti parametrii vor fi inscrisi in  foaia de observatie pentru a putea fi monitorizati. SFORAIT

Tratament medical ORL 

este recomandat in cazul rinitei alergice, rinitei nonalergice (NARES), polipozei rino-sinuzale, rinitei vasomotorii (idiopatice), rinosinuzitelor sau al adenoamigdalitelor infectioase. SFORAIT

Ca modalităţi terapeutice vom folosi: Rhinolight, aerosoli, corticoizi topici nazali si antihistaminice sau corticoizi  pe cale generală.

Abordari chirurgicale noi vor fi:

Chirurgia valvei nazale, puţin practicată, în pofida frecvenţei crescute a patologiei, având ca principiu abducţia cartilajului prea apropiat de linia mediană si ranforsarea cartilajelor prea noi.

Chirurgia fosei nazale are ca scop reducerea rezistenţei nazale si creşterea randamentului CPAP.

Ca modalităţi pentru:

Turbinoreducţia cu radiofrecventa are ca scop permeabilizarea căii aeriene nazale prin reducerea dimensiunilor cornetului nazal inferior cu ajutorul vaporizării laser, în scopul ameliorării sforăitului şi SAOS la pacienţii selecţionaţi.

Glosectomia mediană şi amigdaloreducţia linguală  are ca principiu mărirea ariei de secţiune a căii respiratorii hipofaringiene prin îndepărtarea ţesutului moale redundant de la nivelul bazei de limbă.

Amigdaloreducţia palatină cu radiofrecventa are ca scop permeabilizarea căii aeriene orofaringiene prin reducerea dimensiunilor amigdalelor palatine cu ajutorul radiofrecventei.

Pentru hipertrofie uvulara si velara s-a stabilit o noua si moderna procedura, uvulopalatoplastia, practicata in clinica noastra.

Uvulopalatoplastia  (UPPL) reprezinta tehnica chirurgicală standard pentru tratamentul sforăitului şi al formelor uşoare şi moderate de SASO.

Search

+