Măsurarea tensiunii arteriale în sindromul vestibular
Când trebuie să ne măsuram tensiunea arterială? La ce vârstă?
După 50-60 de ani, în mod curent, oamenii încep să îşi monitorizeze tensiunea arterială cu un aparat la îndemâna oricui, un tensiometru, care trebuie să fie bun, calibrat, cu manşetă de braţ.
Se recomandă să ne măsurăm tensiunea arterială, la orice vârstă, chiar şi copii, adolescenţii, nu doar vârstnicii, mai ales dacă există anumite simptome: stare de rău, ţiuieli în urechi (tinitus fluctuant, ce vine şi pleacă), ameţeli nu vertij rotator sau dureri de cap, migrene, hemicranie (durere pe jumătate de cap), stare de leşin, vedere înceţoşată. Este suficient să existe doar unul din simptomele mai sus descrise, nu neapărat toate asociate
Chiar insistăm să se verifice tensiunea tinerilor adolescenţi pentru manifestări precum: mici ameţeli şi tinnitus inconstant, dureri de cap sau palpitaţii. Frecvent, noi, medicii ORL îi găsim, la consultaii, fie hipertensivi (cu TA peste 140- 150 mm Hg şi îi trimitem urgent la medicul de familie şi cardiolog), fie cu TA normală, dar cu tulburări de ritm cardiac – bradicardie = puls foarte mic, sau foarte mare > 100 b/m), sau cu hipotensiune ortostatică, după eforturi mari, stări de deshidratare).
Altă categorie ce se prezintă cu ameţeli la schimbări de poziţie sunt femeile însărcinate, iar acestea trebuie să îşi monitorizeze tensiunea arterială sau pacienţii hipertensivi care au multe medicamente asociate, cel mai frecvent antihipertensive şi diuretice, ce scad prea mult tensiunea.
O tensiune arterială normală, conform ghidurilor internaţionale este 120/80 mmHg, ce trebuie luată stând calm, nemişcat, fără să se vorbească, cu măcar 3 măsurători consecutive, pentru o evaluare corectă. Se pot face măsurători dimineaţa, până în micul dejun şi seara, după cină, măcar 3 zile consecutive. Rezultatele trebuie arătate medicului curant, medicului de familie sau medicului cardiolog.
Dacă avem o patologie manifestată prin ameţeli, NU vertij rotator la schimbarea bruscă de poziţie. Dacă se instalează vertijul la aplecări, ridicări din pat, mai frecvent într-o anumită parte a zilei, atunci sfătuim pacienţii să îşi ia tensiunea arterială, atât în poziţie culcat, în pat, cât şi în picioare (fără să îşi scoată manşeta aparatului de la braţ).
Se fac măsurătorile şi se caută dacă apare o diferenţă semnificativă. Dacă există mai mult de 20/10 mm Hg între tensiunea arterială măsurată culcat şi în picioare, atunci se pune diagnosticul de hipotensiune ortostatică, ce trebuie analizată de către un medic specialist cardiolog.
De aceea, sfătuim pacienţii cu diverse simptome, mai sus descrise, să îşi verifice tensiunea, înainte de a începe investigaţii imagistice complexe (RMN cerebral, arteriografii, echografii Doppler). De asemenea, este indicat să îşi tina un jurnal cu valorile găsite, pe care să îl prezinte unui medic de familie, internist sau cardiolog.
Dr. Ioana Vodă