Rinite

18 ian. 2023

Rinita poate fi cauzata de diverse raceli netratate corect, de alergii, de portaj nazal, de stafilococi sau alte bacterii.

Obstructia nazala cronica, faptul ca nu respiram suficient pe nas si avem senzatia de lipsa de aer atat la efort cat si la orizontala, cand suntem in pat, ne face sa ne administram singuri tratamente cu diverse picaturi care ne elibereaza nasul.

Efectul acestora fiind la inceput pt o perioada lunga, ulterior perioada se micsoreaza ajungand sa ne folosim picaturile foarte des, in cele din urma ajungand sa avem dependenta de picaturi de nas. Vom avea aceeasi senzatie de nas infundat si de aceea recomandam un consult de specialitate si nu tratarea dupa ureche.

Indiferent de cum se numesc picaturile, majoritatea dau rapid aceasta dependenta dupa 7-14 zile de utilizare cu exceptia spalaturilor nazale.

Daca se ajunge in acest stadiu este imperios necesara o consultatie de specialitate ORL, cu un examen fibroscopic sau endoscopic si o testare alergologica care va hotara cauza declansarii rinitei (rinita cronica) si deci tratamentul.

Tratamentul va fi medicamentos, etiologic- alergologic sau antiinfectios, cu comprimate, spalaturi, aerosoli si daca nu este eficient se poate ajunge la tratament chirurgical- cauterizarea cornetelor nazale hipertrofiate, a rinitei cu ajutorul vaporizarii apei din tesut- radiofrecventa cu aparatura Ellman (USA).

Interventia se va face cu anestezie locala, cu spray de lidocaina, identic cu cel folosit in stomatologie pentru anestezii locale.


Dr Ioana Alexandra Voda – Medic primar ORL – CLINICA NOVA EXPLORARI ORL

20.02.2016


Mecanismul de producere

Cand racim, cu totii avem nasul infundat. In majoritatea cazurilor, racelile frecvente sunt simple viroze care determina inflamarea mucoaselor tractului respirator superior– nas, sinusuri, faringe, laringe – doar pentru 3-5 zile. Astfel ca cele mai frecvente sunt rinitele, rinofaringitele cu inflamarea mucoasei nazale, a cornetelor nazale, a faringelui.

Cauze

Cele mai frecvente  sunt :

  • Rinite Virale – ce nu necesita antibiotice
  • Rinite Bacteriene – cu stafilococul auriu, streptococul pneumonie (pneumococul), streptococul β hemolitic grup A-C,  Hemophilus influenzae, moraxela cataralis.

Toti acesti bacili pot fi descoperiti cu ocazia realizarii unui exudat nazal, corect recoltat din secretiile nazale si lucrat la un laborator care are medii pentru toti acesti bacili (putine laboratoare de fapt) si care ne pot indica prin antibiograma, cu exactitate, ce tratament antibiotic este indicat sa prescriem – doar in boala acuta.

Deci doar rinita acuta sau cronica cu simptome se trateaza cu antibiotice orale, nu portajul nazal – care trebuie cunoscut si tratat local, la nevoie.

  • Rinite Alergice – sezoniere sau perene (de tot anul) sunt importante de recunoscut, de diagnosticat si tratat, deoarece ele sunt cauza imbolnavirilor repetitive, aparand suprainfectii virale si bacteriene pe fondul alergic netratat.

Rinitele pot fi acute sau cronice, cand dureaza mai mult de 3-4 saptamani.

Diagnosticul rinitelor

Diagnosticul se poate pune pe baza simptomelor clinice – chiar de pacienti, de medicii de familie sau de ORL –isti prin :

    • consult simplu sau prin examinare videoendoscopica/ videofibroscopica.
    • Exudat nazal
    • Computer tomograf (CT) – pentru a fi siguri de coafectarea sinusurilor
    • Teste alergologice

Complicatiile rinitelor

Stationarea secretiilor in nas ca urmare a edemului, a inflamarii mucoasei nazale, duce la accentuarea simptomatologiei, a edemului, la complicatii ca: sinuzite, otite,faringite, laringite, sindrom rinobronsitic, pneumonie.

    • Migrarea secretiilor catre urechi, au ca efect inflamarea trompelor lui Eustachio si chiar aparitia otitelor . Secretiile pot curge pe gat in jos , generand faringite de pasaj sau laringite (cu raguseala si tuse), ajungand spre plamani vor genera tuse prelungita, sindroame rinobronsitice, ajungandu-se chiar si la pneumonii in cazul pacientilor imunodeprimati (copii foarte mici, batrani).
    • In cazul in care sinusurile ajung sa fie afectate, acestea se manifesta
  1. cu mucoasa inflamata(sinuzita catarala)-cu dureri acceptabile de cap sau
  2. devine o sinusita acuta cu acumulare de secretii purulente –ce asociaza febra, stare generala proasta, dureri mari de cap si obstructie nazala totala.

Tratamentul rinitelor

Aceste rinite se trateaza cu spalaturi nazale frecvente, pentru a indeparta secretiile aderente, fie cu preparate de apa salina, ser fiziologic, sau chiar apa calda usor bicarbonatata. Se pot face inhalatii cu apa sarata clocotita, cu ceaiuri, sau cu substante mentolate “a la bunica”. Aburul cad este un bun antiinflamator local. Caldura, de fapt, este cel mai bun antiinflamator natural. Ca urmare, o baie fierbinte, o inhalatie, un ceai cald, saculet cu sare incalzita aplicata pe nas si obraji au efecte rapide, calmand durerile. Daca simtim ca nu este suficient, putem adauga antiinflamatorii naturale, extract de coacaz negru sau antiinflamatorii alopate – ibuprofen, paracetamol, ketoprofen, etc.

Nasul infundat complet, obstructia nazala totala, necesita utilizarea de spray-uri nazale cu substante vazoconstrictoare ca xylometazolinul sau de alt tip. Aceste sprayuri trebuie utilizate cu masura, pentru a evita dependenta de picaturi, maxim 4-5 zile, dupa curatirea nasului. Eliminarea secretiilor permite accesul substantelor active din spray-uri direct pe mucoasa nasului inflamata, altfel efectul spray-ului este mult scazut.

Copilul de 2-3 ani trebuie sa invete sa-si sufle nasul, deoarece aspiratul la acesta varsta nu aspira decat 2-3 cm din partea anterioara a nasului si majoritatea secretiilor raman in spatele nasului, determinand inflamarea si edematierea pachetului de vegetatii adenoidiene (celebrii polipi – denumire populara) determinand adenoidita hipertrofica.

Cum se invata un copil mic sa sufle nasul? USOR! Facand un concurs de suflat in lumanari si incercand sa stinga lumanarea sufland cu nasul.

  1. Prima regula de aur a suflatului nasului este de a sufla pe rand cele 2 nari, pentru a evita infundarea urechilor si crearea de presiuni mari spre trompele lui Eustachio.
  2. Cea de a 2-a regula este de a inmuia secretiile nazale cu apa calda si ser fiziologic, sprayuri marine si apoi se sufla nasul.
  3. Regula 3 – tot ce punem in nas trebuie sa fie cald sau la temperatura camerei, nimic rece de la frigider.
  4. Regula 4 – picaturile de nas, spray-urile de nas cu substante active, vasoconstrictoare, ce pot da dependenta trebuie puse cu masura, cel mult 5 zile. Suflatul nasului e foarte important de la varste fragede. Aspirarea secretiilor cu celebrele aspiratoare pentru bebelusi / sugari e foarte indicata la aceste varste, cand sugarii chiar nu-si pot drena secretiile.

Tratamentul cu aerosoli cu cortizon (dexametazona  sau flixotide), antibiotice, fluidificante de secretii (ACC sau fluimucil) au efecte foarte rapide, este foarte eficient – dar trebuie facut cu masura, maxim 10 sedinte/ luna.

Tratamentul general, pe cale orala cu antiinflamatoare, antialergice, chiar antibiotice este prferabil sa fie prescris de un medic.

Tratamentul chirurgical al rinitei se realizeaza pentru boala cronica, in cazul ineficientei tratamentelor mai sus mentionate. Se realizeaza mai nou prin tehnici de radiofrecventa (noi utilizam aparatul de radiofrecventa Ellmann –SUA), existand si aparate de radiofrecventa germane – Sutter. Diferenta intre cele doua aparate este data de tehnica operatorie. In cazul Ellmann, aplicatiile sunt in profunzime pe o suprafata mare, necesitatnd doar 3-4 aplicatii /nara a cate 10 sec, permitand vaporizarea apei din tesut foarte rapid fara sangerare. In cazul celuilalt tip, sunt necesare multe aplicatii, electrozii fiind foarte scurti, iar efectul fiind mai de suprafata.

In mod normal, in evolutia naturala a unei rinite, in cateva zile functia nasului de filtrare, de umidificare, de incalzire a aerului inspirat, se reia, mucoasele isi revin la normal si respiratia redevine nazala. Boala s-a vindecat!

Search

+