FRICA sau RAUL DE ÎNĂLȚIME – ACROFOBIA
Îți este frică sau rau de înălțime? Te panichezi atunci când te afli la mare înălțime față de sol? Te îngrijorează gândul de a participa la o ședință la un etaj superior al unei clădiri de birouri sau de a-ți planifica un zbor cu avionul? Ai senzație de amețeală și îți transpiră palmele atunci când te afli într-un rollercoaster sau când privești pe fereastra unei clădiri înalte?
Este posibil să suferi de acrofobie, sau frică de înălțime, o tulburare de anxietate care afectează aproximativ 5% din populație.
DE CE APARE?
Așa cum copiii învață să detecteze factorii care le perturbă echilibrul și să găsească strategii compensatorii pentru a-și recăpăta postura, persoanele care suferă de acrofobie ar putea, în mod similar, să învețe să își folosească sistemele cu ajutorul cărora ne ținem echilibrul pentru a reuși să se deplaseze în situații legate de înălțime. Aceste sisteme sunt:
-somatomotor
-vizual
-vestibular
În plus, la fel ca și răul de mișcare, frica de înalțime este cauzată și de un conflict senzorial între analizatorii menționați.
Frica de înălțime apare și ca un simptom restant în urma afectării funției vestibulare. Atunci când persoana în cauză se expune la înălțime sau medii vizuale ce nu pot fi tolerate, apare o iluzie de instabilitate sau mișcare și atfel se declanșează simptome vestibulare ca:
-amețeală
-stare de greață
-vertij rotator
-dezechilibru
-nesiguranță la mers
În cazul lor apare o dependență excesivă de indici vizuali pentru a-și menține controlul postural și percepția.
CUM TRATĂM FRICA sau RAUL DE ÎNĂLȚIME?
✅TERAPIA DE EXPUNERE LA REALITATEA VIRTUALĂ✅
Utilizăm terapia de expunere la realitate virtuală. Aceasta reprezintă un tratament psihologic care utilizează tehnologia pentru a permite interacțiuni realiste, dar false, pentru a-i ajuta pe cei afectați să facă față situațiilor stresante și anxioase.
Daca aveți acrofobie puteți efectua ședinte de realitate virtuală, iar softurile specializate vă vor simula situații care implică înălțime ( urcarea scarilor, zborul cu avionul, folosirea liftului, privirea pe fereastra unei clădiri înalte, etc). Astfel vă puteți expune la înălțimi într-un mod complet sigur, controlat, supravegheat și care pare real. Cercetările au arătat că terapia de expunere la realitatea virtuală este eficientă în tratarea acrofobiei.
Realitatea virtuală ajută la restabilirea încrederii în sine, poate oferi o mai mare independență în desfășurarea activităților zilnice și recreative, reduce anxietatea și imbunătățește interacțiunile sociale.
TRĂIEȘTE EXPERIENȚELE AȘA CUM VREI TU!
Raluca Ralea, Fizioterapeut la Clinica Nova Explorări ORL
#orl #probevestibulare #testevestibulare #vertijbucuresti #vertijcluj #medical #doctor #inaltime #frica#raudeinaltime #VR #virtualreality #realitatevirtuala