Ce suferinţă are bebeluşul când duce mâna la ureche?
De curând ne-a fost adresată următoarea întrebare: Ce înseamnă atunci când bebelușul își duce mâna la ureche, în mod repetat, fără să plângă sau să aibă o altfel de manifestare?
Această patologie ne este familiară.
De curând, am avut cazul unui copil mic, de trei luni de zile, care-şi ducea frecvent mânuţa la ureche şi se trăgea de ea, doar de una dintre urechi. Copilul nu avea febră sau alte manifestări şi nici vreun alt simtom.
După controlul ORL s-a constatat depresurizarea urechii medii. Acest lucru înseamnă că, în urma testului numit timpanometrie, a fost identificată o diferenţă de presiune între cele două urechi. De asemenea, testul identifică şi diferenţa dintre presiunea atmosferică şi cea din ureche, în spatele timpanului. În mod normal nu trebuie să existe vreo diferenţă, gradientul trebuie să fie 0.
O altă problemă ar putea exista la Trompa lui Eustachio, pentru care se efectuează teste de permeabilitate tubară. Trompa face legătura dintre nas şi ureche şi poate presuriza urechea.
Dacă ne dorim o ureche în parametrii normali, pentru bebeluşul nostru sau pentru copilul mic, e necesar să îi menţinem nasul curat.
Cei foarte mici nu ştiu să sufle nasul şi atunci, ceea ce părinţii pot face cel mai bine este să introducă o cantitate mai mare de picături cu apă de mare, spray sau ser fiziologic cu ajutorul unei seringi.
Astfel, secreţiile din spatele nasului sunt împinse spre gât şi se elimină uşor.
În caz contrar, secreţiile rămân în spatele nasului, provoacă dificultăţi de respiraţie şi pot afecta Trompele lui Eustachio.
În cazul menţionat anterior, copilului venit la control nu îi funcţiona bine una din trompe şi timpanul avea culoare roz pal. Nu era instalată otita.
Sugarul, datorită mişcărilor de supt, poate, având un nas curat, să reducă natural presiunea din urechea internă.
Aspiraţiile cu tot felul de ustensile nu sunt folositoare în astfel de cazuri în care nasul este înfundat, ci se recomandă spălăturile în nas.
Dacă presiunea din urechea internă scade, poate apărea un vid în spatele urechii şi acel vid, la prima răceală, va determina un mecanism de aspirare a secreţiilor din nas, ceea ce va duce la apariţia otitei seroase.
Bineînţeles, trasul de ureche sau scărpinatul ei, poate, de asemenea, să fie doar un simplu gest al bebeluşului, fără semnificaţie patologică, ce apare în caz de oboseală sau de agitaţie.
Ioana Vodă, medic primar ORL