
La clinică se prezintă o pacientă în vârstă de 37 de ani care se plânge de dureri de cap persitente. Durerile cu hemicranie dreaptă, pulsatilă, de intensitate mare asociată cu amețeală, dezechilibru, greaţă, sensibilitate la mișcarea ochilor și a capului durează ore întregi, în unele zile.
Pacienta prezintă, de asemenea, sensibilitate la lumină și sunete.
În urma testelor efectuate la Clinica Nova Explorări ORL Cluj a fost identificată o funcție vestibulară scăzută cu o ușoară asimetrie vestibulară, cu un deficit pe urechea dreaptă și un vertij pozițional paroxistic benign de canal semicircular posterior și orizontal de ureche dreaptă.
Vertijul a fost repoziţionat Semont și Lempert pe scaunul TRV. Diagnosticul este: migrenă vestibulară și VPPB ureche dreaptă.
Adesea, vertijul pozițional se asociază migrenei vestibulare. Pe lângă tratamentul verijului pozițional este necesar un managment corespunzător al migrenei. Se recomandă evitarea stresului, oboselii, un ritm de somn echilibrat, exerciții fizice regulate și de reeducare vestibulară, evitarea unor alimente și trigeri migrenoși şi inițierea unui tratament vitaminic.
În cazul persistenţei simptomelor și în funcție de pacient, se poate iniția tratament cu medicamente din categoria beta blocantelor, antidepresivelor triciclice, blocanţi ai canalelor de calciu, anticonvulsivante şi paroxetina.
Dr. Diana Mihai Coman, medic specialist ORL